Com arribar

Situació:

Geogràficament situat al centre del Pla de Bages, els seus 22,14 Km2 són majoritàriament plans. El poble està situat a la dreta del riu Llobregat i al NE de Manresa, i és travessat de dalt a baix pel riu d'Or. L'altitud mitjana és de 260 m, tot i que el puig de Sant Valentí arriba als 363 m. El nucli històric del poble conserva la seva disposició genuïna medieval, amb concentració de les cases al voltant del temple, formant una sagrera. S'ha produït, però un important eixamplament del nucli urbà cap a noves zones urbanitzades, així com un creixement del sòl industrial i comercial al costat de l'eix del Llobregat (C-16c).

La seva situació estratègica l'ha convertit en un autèntic nus de comunicacions. Al terme municipal hi conflueixen l'autopista provinent de Barcelona, l'eix del Llobregat en direcció a la Cerdanya i l'Eix Transversal que uneix Girona i les comarques de ponent.

Accés:

Les grans vies de comunicació que passen pel municipi fan de Sant Fruitós un poble molt ben comunicat i de fàcil accés. Pel terme de Sant Fruitós hi passen tres grans eixos de comunicació i altres carreteres i camins que configuren el territori i la relació entre els diferents municipis i les seves persones i activitats econòmiques i socials.

  • C25: L'anomenat Eix Transversal, que uneix les ciutats de Lleida i Girona, creua Sant Fruitós de banda a banda. Aquest eix ha estat una infraestructura clau per al transport privat i de mercaderies. Aquesta via ha permès un accés ràpid i còmode a Sant Fruitós, enllaçant-lo amb les capitals de les demarcacions de Lleida i Girona, així com amb altres ciutats importants de la Catalunya Central com Manresa o Vic.


  • C16 / E9: La C-16 connecta mitjançant una via ràpida Sant Fruitós amb Barcelona, cap al sud, i amb França, cap al nord. En el tram sud, la C16 és una autopista de peatge que connecta Sant Fruitós amb Barcelona, Terrassa i, en general, l'àrea metropolitana. En el tram nord, la C16 és una autovia que segueix l’eix del Llobregat. Passa per Berga i enllaça amb el túnel del Cadí permetent un accés còmode a Andorra i França. En el terme de Sant Fruitós, la variant C16c permet connectar la C55 amb la C16. Aquest tram és d’especial importància per al municipi, ja que travessa i articula la majoria dels polígons d’activitat econòmica de Sant Fruitós.


  • C55/C58: Aquestes dues vies enllacen Sant Fruitós amb Barcelona seguint l’eix del Llobregat. Aquest és un eix viari molt freqüentat i que articula gran part del trànsit privat i de mercaderies entre el Bages i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Cap al sud, l’eix viari es desdobla a l’altura de Castellbell i el Vilar: la C55 segueix cap al Baix Llobregat i la C58 avança cap al Vallès Occidental. Cap al Nord, la C-55 segueix l’eix del Cardener fins a connectar amb Solsona.


  • N141 / N141c: La N141c és la carretera que uneix Sant Fruitós amb Manresa, cap a l’est, i amb la plana de Vic, cap a l’oest. Aquesta via, coneguda històricament com la carretera de Vic, vertebra en gran mesura la vida social i econòmica de Sant Fruitós. Aquesta carretera travessa el nucli central de Sant Fruitós i l’enllaça amb els nuclis de La Rosaleda i Torroella de Baix. A més, cap a l’est, aquesta carretera permet connectar amb l’autovia C17, que uneix les ciutats de Barcelona, Vic i Ripoll.
Darrera actualització: 20.06.2014 | 02:15
Darrera actualització: 20.06.2014 | 02:15