Torre de Santmartí

Torre del Sanmartí

La torre del Sanmartí de Sant Fruitós de Bages va ser contruïda el 1848 per la línia de telegraria óptica entre Manresa i Vic. Des de dalt, el tinent de la torre i els seus torrers podien rebre i transmetre missatges entre les dues torres més próximes, les de Manres i d'Artñes.

Es tractava d'informació secreta enviada per l'exèrcit espanyol en la Segona Guerra Carlina (1846-49), dita dels Matiners.

Però després de només catorze anys, es van desmantellar les línies de la telegrafia òptica, obsoletes gràcies a l'arribada de la molt més ràpida telegrafia elèctrica i les torres van caure en desús.

Les restes de la torre de Sant Fruitós de Bages, coneguda com la Torre del Sanmartí, han estat excavades i conservades com a testimoni d'una època de canvis ràpids tan socials com tecnològics.

Entre els anys 2005 i 2006 l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages va encarregar l'excavació i posterior restauració de la torre del Santmartí. L'edifici estava totalment enderrocat i colgat de matolls i vegetació. l'Excavació va posar a la llum una torre quadrangular de 15,5 m2, i una habitació annexa de plana rectangular i ubicada a la part nord de 34 m2.

 

Darrera actualització: 20.12.2016 | 04:02
Darrera actualització: 20.12.2016 | 04:02