Mas d'Olzinelles

Mas d'Olzinelles

Situada en el punt quilomètric 0.75 de la BV-4511 surt una pista forestal a la dreta en sentit Santpedor i se segueix aquesta durant uns dos-cents metres fins arribar al conjunt.
Mas aixecat sobre un petit promontori ubicat enmig de caps de conreu i boscos, a tocar de l’antiga església de Sant Jaume d’Olzinelles. Un mur de contenció salva la distància i l’alçada entre el camí que passa a migdia del mas i l’edifici creant un petit pati interior. Un petit pontarró, ara caigut, permetia pujar fins a l’era i fins al mas. El mas és un edifici de planta rectangular amb la façana principal encarada al nord. Es tracta d’un edifici inicialment més petit, de possible planta rectangular al qual s’anaren afegint trams fins a completar la seva estructura actual i convertir-lo en una planta rectangular amb cossos adossats. Compta amb planta baixa, primer i segon pis.
El mas d’Olzinelles és actualment l’únic testimoni resultant d’una antiga sagrera medieval documentada des del segle XI. Amb la desaparició de la sagrera, el mas va anar absorbint totes les propietats del voltant. Cal pensar que la construcció actual té els seus orígens als segles XIV- XV, sofrint algunes ampliacions vora el segles XVII i posteriorment vora el segle XVIII i XIX. Al segle XVIII va conèixer un dels moments de màxim esplendor, basant la seva riquesa en el conreu i explotació de la vinya. Aquesta abundància econòmica es va plasmar en l’ampliació arquitectònica del conjunt del mas que actualment s’aprecia. Fins a la dècada del 1970 la casa fou habitada per masovers. Actualment resta deshabitada amb clars signes de deteriorament.

Darrera actualització: 17.12.2014 | 02:00
Darrera actualització: 17.12.2014 | 02:00