Les Oliveres

Les Oliveres

Situada en el quilòmetre 4 de la C-16c i abans d’entrar en l’autovia E-9, s’agafa un desviament a la dreta per camí de terra i se segueix el primer trencall a l’esquerra durant uns 500 metres fins arribar al conjunt format per aquesta masia i la seva masoveria.
El mas Oliveres està format per l’edifici principal que conforma la casa de Can Oliveres, així com una altra casa aixecada uns metres a migdia utilitzada com a casa dels masovers, i altres elements annexos, com és el cas de dues grans xemeneies properes, pertanyents a una antiga alcoholera i a un molí de vent. Tot aquest conjunt es troba envoltat per un mur perimetral que envolta el mas, el delimita dels camps propers, i crea un espai interior en forma de pati porxat. L’accés al conjunt es realitza mitjançant una porta de ferro que s’obre de ponent del mur i dóna a la façana principal de la casa també orientada a ponent. La casa principal és un edifici de planta quadrangular amb coberta a doble vessant, amb el carener perpendicular a la façana i coronat per una torreta de dos pisos, acabada en un terrat. Compta amb planta baixa i dos pisos.
Com a elements complementaris al mas Oliveres destaca l’existència de dues grans xemeneies, la primera d’elles es troba dins el recinte murat del mas i pertany al que havia estat una antiga alcoholera; la segona xemeneia es troba ubicada uns metres a migdia fora del perímetre murat del mas i corresponia a un antic pou d’aigua.
El mas Oliveres és sens dubte un dels masos més antics i més importants econòmicament del terme de Sant Fruitós de Bages. La primera referència documental apareguda, referida a un mas anomenat “Olivera” data del 1109. Al fogatge de 1497 apareix com un dels masos de la parròquia de Sant Genís de la Vall dels Horts.
Arquitectònicament l’edifici actual es correspon amb tota probabilitat del segle XVIII, moment de gran activitat econòmica derivada de la vinya. Al segle XIX va patir algunes transformacions, segurament la construcció de la torre quadrangular sobre la teulada i el porxo de la façana nord.
El mas fou propietat de la família Oliveres fins a al dècada del 1980, en què fou adquirit pels actuals propietaris.

Darrera actualització: 17.12.2014 | 14:01
Darrera actualització: 17.12.2014 | 14:01