Can Sala

Can Sala

Antic mas ubicat en les proximitats de la sagrera de Sant Fruitós, a l’altra banda del riu d’Or.
La primera referència documental al nom Sala, apareix el 961, en la venda d’una alou que termenejava a l’est amb l’erm de la Sala, més de quatre anys després, Sala va comprar a un matrimoni unes cases amb cort i colomer que els venedors tenien vora el riu de Sant Fruitós. Per les afrontacions ben bé que pot tractar-se de l’esment més antic del Mas Sala. Aquesta mateixa propietat va ser donada l’any 967 al monestir de Sant Benet de Bages.
Malgrat que les notícies sobre l’existència d’aquest mas es remunten als segle X- XI, l’estructura actual de planta és rectangular cobert a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, amb planta baixa, primer i segon pis, malgrat que el nivell del terreny sembla haver pujar considerablement i deixa la planta baixa mig soterrada; cal situar-lo cronològicament a finals del segle XVIII, segurament producte de la riquesa que generà el conreu de la vinya i que permeté a aquests grans masos renovar arquitectònicament les seves estructures.
La façana principal es subdivideix en dos parts: una meitat a llevant, que compta amb quatre finestres rectangulars obertes al primer pis, i un segut de tres balcons i un petit finestró a segon pis; a aquesta part li segueix un segon tram de façana a ponent que compta amb una gran galeria porxada, formada per quatre grans arcades rematades a la part superior per un arc rebaixat. A diferència d’aquesta façana amb aires senyorials, la resta de les façanes del mas són considerablement pobres.
El mas restà habitat fins a la dècada del 1980 en què fou abandonat. Actualment el mas resta parcialment tapiat i, tot i estar amb bon estat de conservació, necessita rehabilitació.

Darrera actualització: 17.12.2014 | 01:59
Darrera actualització: 17.12.2014 | 01:59