Cal Marquet

Cal Marquet

Situat en el quilòmetre 4.7 de la N-141c s’agafa un trencall a la dreta en sentit Sant Fruitós i se segueix un camí de terra durant uns 100 metres fins a trobar el conjunt de la masia i els coberts.
Masia de planta rectangular amb teulada principal a dues aigües i perpendicular al carener principal amb un annex i una terrassa adjuntes. La masia està formada per una planta baixa, primera planta i planta sotacoberta. Destaquen els quatre arcs rebaixats de la façana principal, orientada a sud, que es situen a nivell de la planta sotacoberta i en la seva cara oposada queden unes finestres de petites dimensions. Els materials de construcció se combinen sense cap ordre aparent per les diferents façanes del conjunt. Apareixen tancaments de totxana i s’observen en alguns coberts l’aixecament d’aquests amb ciment. Les portes d’entrada de la façana principal són també d’arc rebaixat i emmarcades en totxo massís. Adjunt a la masia hi ha un cobert de gran dimensions de planta baixa i primera planta arrebossat i amb el totxo massís a vista. La resta de coberts són tancats amb totxana.
Els orígens del Mas Marquet es remunta al segle XIV, la primera documentació referida aquest mas data del 1306 , el qual estava sota el vassallatge del monestir de Sant Benet.
En el llevador de censos fet per l’almoiner del monestir de Sant Benet, el Mas Marquet ocupava el segon lloc de masos i era el que servia de patró alhora de comptabilitzar el que havien de pagar la resta de masos. Això ens fa pensar que era un dels masos més importants de la contrada.
El mas no solament conreava les terres adjacents sinó que era una important explotació ramadera, fent així que a principis del segle XX, els propietaris del mas van obrir una tocineria en el nucli urbà de Sant Fruitós de Bages on en l’actualitat encara la regenten.

Darrera actualització: 17.12.2014 | 14:02
Darrera actualització: 17.12.2014 | 14:02