Alfred Figueras

Alfred Figueras Sanmartí (1898-1980)


Alfred Figueras Sanmartí
Sant Fruitós de Bages 1898 — Barcelona 1980

Quan Alfred Figueras tenia catorze anys, la seva família es va traslladar de Sant Fruitós de Bages a Barcelona.

Del 1917 al 1924 va estudiar a l’Escola de Belles Arts de la Llotja sota el mestratge de Francesc Labarta. Destinat a ser comerciant,esdevingué pintor.El 1917, gràcies a l’Exposició d’Art Francès celebrada a Barcelona, tant ell com molts companys d’estudis, descobriren l’impressionisme i el cezannisme com a alternatives a l’academicisme dominant.

A París, on anà a passar una llarga temporada, va poder conèixer i admirar de prop l’obra de mestres postimpressionistes com Cézanne, Van Gogh i Gauguin. Figueras es va sentir totalment identificat en l’obra de Paul Cézanne. Tanmateix de Matisse i dels fauves , n’aprengué el valor de la línia i la construcció, i dels cubistes, l’autonomia del color. Alhora va relacionar-se amb Picasso, Miró, Clarà i Pruna entre altres artistes catalans instal·lats a la capital francesa.

Com a conseqüència de la dictadura militar de Primo de Rivera, Alfred Figueras junt amb l’escultor i amic Rafael Tona es veieren forçats a exiliar-se a Alger, ciutat colonial on foren ben rebuts com a exiliats polítics i on fundaren l’Acadèmia Arts. A Alger es relacionà amb els escriptors Gabriel Audisio i Albert Camus, i també amb l’arquitecte Le Corbusier, el qual va dissenyar la seva casa del Bosquet, al seu Sant Fruitós de Bages natal.

Amb la proclamació de la Segona República (1931), Alfred Figueras retorna a Catalunya. Alternarà periòdicament estades a Mallorca, Eivissa, París, la Provença i Algèria.

Va pintar fins a l’últim moment. Morí a Barcelona el 1980.

Es troben obres seves al Museu Nacional d'Art de Catalunya, el Museu de Montserrat, Institut francés de Barcelona, França, Algèria, i a moltes cases de Sant Fruitós de Bages. Als enllaços us mostrem les obres que es poden trobar als museus catalans.

El 1998, en el centenari del naixement del pintor, es va col·locar una placa commemorativa a la casa natal de l’artista, al carrer Padró, núm. 87. Un any després es va posar el nom d’Alfred Figueras a una plaça presidida pel seu monument, obra de l’escultor Josep Barés.

Aquest any 2018, l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, el dedicarà a l’obra i figura de l’artista, per celebrar el 120è aniversari del seu naixement. En aquest sentit el calendari d’aquest any és un recull de la seva biografia i vida artística.

 

 

Darrera actualització: 25.10.2018 | 09:11
Darrera actualització: 25.10.2018 | 09:11